VESTI

Poziv za jačanje kapaciteta 12 devojčica, devojaka za rad sa vršnjakinjama/cima u oblasti zaštite polnog i reproduktivnog zdravlja i smanjenja menstrualnog siromaštva

20 August 2024, Vranje, Srbija
Poziv za jačanje kapaciteta 12 devojčica, devojaka za rad sa vršnjakinjama/cima u oblasti zaštite polnog i reproduktivnog zdravlja i smanjenja menstrualnog siromaštva
1/1

Sa velikim zadovoljstvom, otvaramo poziv za prijavu devojčica, devojaka – vršnjačkih edukatorki! Konkurs je otvoren od 20. do 31. avgusta 2024. Trening za zagovaranje u oblasti zaštite polnog i reproduktivnog zdravlja i smanjenja menstrualnog siromaštva će se održati u Vranju, u toku septembra 2024. 

Trening je namenjen devojčicama i devojkama od 16 do 18 godina sa teritorije Grada Vranja koje se interesuju za temu zaštite polnog i reproduktivnog zdravlja i smanjenja menstrualnog siromaštva. 

Tokom trodnevnog treninga 12 devojčica, devojaka odabranih na javnom pozivu, će proći ciklus radionica kroz dva modula:

  • iz oblasti vršnjačke edukacije, polnog i reproduktivnog zdravlja i menstrualnog siromaštva i
  • akciono planiranje. 

Učesnice treninga će proći set radionica kako bi stekle strukturisana znanja potrebna za dalju implementaciju projektnih aktivnosti: za realizaciju 6 radionica sa vršnjakinjama u lokalnoj zajednici kao i pripremu i realizaciju 3 akcije u zajednici na temu smanjenja menstrualnog siromaštva. 

Za učešće na treningu posebno su dobrodošle devojčice, devojke koje žele da se bave vršnjačkom edukacijom kao i smanjenjem menstrualnog siromaštva kroz razbijanje stigme, tabua i ograničenja povezanih sa menstrualnim ciklusom u cilju poboljšanja zdravlja devojčica i devojaka. Neophodno je da su učesnice zainteresovane za jačanje kapaciteta u navedenim oblastima kao i za aktivizam u zajednici. Poželjno je da su devojčice, devojke aktivne u radu učeničkog parlamenta škole, Savetovališta za mlade ili Kancelarije za mlade i da imaju kontakte sa vršnjakinjama iz depriviranih grupa.

Nakon treninga, vršnjačke edukatorke će uz mentorsku pomoć, u okviru svojih timova pristupiti realizaciji radionice/a u lokalnoj zajednici. Tokom projekta biće održano 6 radionica u zajednici sa devojakama uglavnom srednjoškolskog uzrasta koje nisu obuhvaćene redovnim obrazovanjem ili su im informacije teže dostupne. Sesije će biti organizovane od strane vršnjačkih edukatorki a vodiće ih po potrebi i stručnjaci. Ideja je da se sesije organizuju u romskim naseljima, ruralnim zajednicama, Savetovalištu za mlade pri Domu zdravlja i sl.

Korišćenjem raspoloživih projektnih resursa vršnjačke edukatorke će realizovati 3 akcije koje će promovisati borbu protiv menstrualnog siromaštva.

Devojčice, devojke koje se osećaju na neki način različito od većine posebno podstičemo da se prijave na trening. Pri odabiru kandidatkinja strogo će se voditi računa da na odluku nikako ne utiču nacionalnost, veroispovest, fizičke karakteristike i drugo.

Tokom realizacije projekta biće napravljena serija fotografija i video materijala koje će dobiti same učesnice i roditelji, a koje će se koristiti u promotivne svrhe.

Prijavu popuniti na linku:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScb1iT_kf08AH_GIhIL68rYRO8GAkZc692wNt_QEu3ZXnwkog/viewform?pli=1