VESTI

Završna konferencija u okviru projekta „Mreža mladih za inkluzivno društvo“ održana u Sokobanji

28 September 2014, Sokobanja
Završna konferencija u okviru projekta „Mreža mladih za inkluzivno društvo“ održana u Sokobanji
1/1

Društvo za razvoj dece i mladih – OTVORENI KLUB iz Niša, održao je završnu konferenciju u periodu od 26. do 28. septembra 2014. godine u hotelu „Zdravljak“ u Sokobanji, u okviru projekta „Mreža mladih za inkluzivno društvo“ koji realizuje u sardnji sa Užičkim centrom za prava deteta iz Užica, Društvom za razvoj kreativnosti iz Aleksinca, Nexusom iz Vranja i CIP – Centrom za interaktivnu pedagogiju iz Beograda. Projekat je podržan od strane Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Na konferenciji su učestvovali predstavnici pet partnerskih organizacija na projektu iz Niša, Beograda, Užica, Aleksinca i Vranja, članovi Mreže mladih za inkluzivno društvo iz ovih gradova, kao i projektni tim Otvorenog kluba.

Cilj održavanja konferencije bio je predstavljanje rezultata projektnih aktivnosti, međusobna razmena iskustava učesnika projekta, kao i izrada evaluacije celokupnog projekta. Centralna aktivnost na konferenciji bila je izvođenje pet interaktivnih forum predstava koje su nastale u okviru projekta na osnovu dobijenih rezultata istraživanja o stavovima dece o inkluzivnom obrazovanju u 25 osnovnih škola u Srbiji. U forum predstavama, mladi iz pet gradova su verodostojno predstavili trenutne izazove u oblasti inkluzivnog obrazovanja koje su uočili u svojim sredinama, nakon čega su usledile intervencije u predstavama sa ciljem pronalaženja potencijalnih rešenja za prikazane probleme.

U završnom delu konferencije razgovaralo se o planovima i daljim koracima u radu koalicije i Mreže mladih za inkluzivno društvo u cilju unapređenja obrazovanja po inkluzivnim principima u osnovnim školama i većoj promociji inkluzivne prakse u Srbiji.