VESTI

Formirana Koalicija za monitoring inkluzivnog obrazovanja

03 June 2014, Nis
Formirana Koalicija za monitoring inkluzivnog obrazovanjaFormirana Koalicija za monitoring inkluzivnog obrazovanjaFormirana Koalicija za monitoring inkluzivnog obrazovanja
1/3

Na sastanku u Nišu koji je održan 03. juna 2014. godine formirana je Koalicija za monitoring inkluzivnog obrazovanja koju čine Otvoreni klub iz Niša, UG RODITELJ iz Zemuna, Užički centar za prava deteta iz Užica i Udruženje građana NEXUS-Vranje iz Vranja.

Koalicija je svoj rad otpočela trodnevnim treningom za izradu metodologije monitoringa i procedura u otklanjanju pojava diskriminacije u inkluzivnom obrazovanju. Cilj Koalicije je da prati primenu inkluzivnog pristupa u školama širom Srbije i uočava primere diskriminacije dece iz ugroženih grupa.

Osim toga, Koalicija će pružati podršku školama i roditeljima u otklanjanju diskriminatornih situacija, kontaktirati nezavisna tela za ostvarivanje prava deteta i zaštitu ravnopravnosti, vršiti promociju prava na kvalitetno obrazovanje itd. U ovu svrhu biće izrađen vodič za roditelje koji će sadržati potrebne informacije o oblicima diskriminacije u inkluzivnom obrazovanju, kao i načinu prepoznavanja i preduzimanja mera za njeno sprečavanje.

Rad Koalicije u periodu od šest meseci podržaće Fondacija za otvoreno društvo Srbija iz Beograda.