VESTI

Trening za trenere u oblasti Prava deteta u obrazovanju

02 February 2014, Niš
Trening za trenere u oblasti Prava deteta u obrazovanjuTrening za trenere u oblasti Prava deteta u obrazovanjuTrening za trenere u oblasti Prava deteta u obrazovanju
1/3

Predstavnice NEXUSa i partnerskih škola iz Vranja prošle trening za trenere u oblasti Prava deteta u obrazovanju.

Užički centar za prava deteta je od 31.01. do 02.02. 2014. održao trening za trenere u oblasti Prava deteta u obrazovanju. Obuka je realizovana u sklopu projekta Obrazovanje za prava deteta, koje UCPD sa svojim partnerima realizuje uz podršku Pestaloci dečije fondacije.

Na treningu su prisustvovala 23 polaznika iz partnerskih organizacija i škola iz Niša, Kraljeva, Užica, Vranja, Knjaževca i Sokobanje. Obukom su povećana njihova znanja o pravima deteta kako bi pravovremeno reagovali u situacijama kršenja prava deteta; imali znanje i veštine da podučavaju decu, nastavnike i roditelje o pravima deteta; poštovali i unapređivali prava deteta u vaspitno-obrazovnom radu.

Teme koje su obrađivane: Konvencija o pravima deteta; prava i potrebe; participacija i participativna prava u školi; gde i kako učenici mogu participirati u školi; nasilje i vrste nasilja, preventivne i interventne aktivnosti; diskriminacija - od stereotipa do diskriminacije; prava i odgovornosti (dece, prosvetnih radnika, roditelja); sukobi prava; akciono planiranje za ostvarivanje prava.

U narednom periodu, treneri će obuke realizovati sa nastavnicima, učenicima i roditeljima osnovnih škola u svojim sredinama.