VESTI

Okrugli sto "Izazovi migracija u Pčinjskom okrugu"

06 April 2011, Vranje
Okrugli sto
1/1

U organizaciji NVO NEXUS i NVO Grupa 484 iz Beograda, 6. aprila 2011. u Velikoj sali Skupštine grada u Vranju održan je okrugli sto „Izazovi migracija u Pčinjskom okrugu - Sprečavanje neželjenih migracija posle ukidanja viznog režima i integracije povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji“.

Na skupu su govorili Izvršni direktor „Grupe 484“, Vladimir Petronijević, šef Političkog sektora Delegacije EU u Republici Srbiji Thomas Gnocchi, konzul Ambasade Kraljevine Švedske Bjorn Linderfolk, menadžer PBILD programa UN u Južnoj Srbiji Nicolas Hercules i zamenik predsednika Skupštine grada Vranja Zoran Antić.

Okrugli sto je  deo aktivnosti na projektu „Podrška najranjivijim povratnicima iz Švedske“ posvećenog podršci povratnicima iz Zapadne Evrope i to na području Pčinjskog okruga i Beogradu i odnosi se na sprovođenje informativne kampanje koja ima za cilj da ukaže da se sloboda putovanja nakon ukidanja viznog režima sa zemljama EU ne sme zloupotrebljavati za ulaganje zahteva za azil.

Projekat realizuje Grupa 484 iz Beograda, uz podršku Švedskog odbora za migracije (Swedish Migration Board), državne institucije Kraljevine Švedske u partnerstvu sa NVO NEXUS iz Vranja, koja kroz psiho-socijalne i integrativne radionice pomaže i podstiče uključivanje dece u sistem obrazovanja.

U 2011. godini je smanjen broj građana sa juga Srbije koji traže azile u zemljama Skandinavije, Belgije i zapadne Evrope. Međutim, iako napredak postoji, potrebno je još mnogo toga uraditi, pogotovo sa stanovišta informisanja o posledicama migracija i pokušaja zloupotreba sistema azila nakon ukidanja viznog režima sa zemljama Evropske unije ocenjeno je na skupu.