VESTI

Održana obuka za upotrebu teatra u edukaciji

07 November 2012, Vranje, Vranjska Banja, Bujanovac
Održana obuka za upotrebu teatra u edukacijiOdržana obuka za upotrebu teatra u edukacijiOdržana obuka za upotrebu teatra u edukacijiOdržana obuka za upotrebu teatra u edukacijiOdržana obuka za upotrebu teatra u edukacijiOdržana obuka za upotrebu teatra u edukaciji
1/6

U periodu od 1-7. novembra, u Vrnjačkoj Banji, 15 mladih aktivista iz Vranja, Vranjske Banje i Bujanovca je radilo na kreiranju scenarija teatarske predstave na temu reproduktivnog zdravlja.

Sedmodnevni rad rezultirao je interaktivnom predstavom"Nikad ne reci nikad" koja će biti prikazivana javnosti u narednih nekoliko meseci.

Prva dva dana obuke aktivisti su prošli radionicu o konceptima razumevanja ključnih pitanja iz oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, posebno su upoznati sa temom prenatalne nege, prevencije polno prenosivih bolesti/HIV i planiranja porodice. Nakon dvodnevne radionice mladi su dobili tačne informacije o zdravlju koja je temelj kreiranja predstave i prenošenja znanja.

Interaktivno pozorište u zajednici je moćna metodologija kada se koristi za obrađivanje društvenih/kulturnih normi koje imaju negativan uticaj na sposobnost pojedinca da ostvari svoje pravo na zdravlje.

Prikazom osetljivih tema podstaknuće se publika na diskusiju i debatu, koja će pomoći da se stvori sredina koja pruža mogućnost ženama da donose odluke po pitanju svog reproduktivnog zdravlja. Intervencija će, takođe, dati priliku omladini i odraslima da zajedno učestvuju i  rešavaju prikazane probleme na sceni.

Trening je deo planiranih aktivnosti na projektu KAMPANJA O REPRODUKTIVNOM ZDRAVLJU, koji sprovodi NEXUS-Vranje, uz finansijsku podršku fondacije CARITAS Luksemburg.