VESTI

MAJ – mesec posvećen promociji različitosti i borbi protiv diskriminacije

18 April 2012, Vranje, Bor, Ivanjica, Negotin, Bujanovac, Novi Pazar
MAJ – mesec posvećen promociji različitosti i borbi protiv diskriminacije
1/1

U okviru progrаmа „Kаlendаr ljudskih prаvа 2012“ Ministаrstvа zа ljudskа i mаnjinskа prаvа, držаvnu uprаvu i lokаlnu sаmouprаvu – Uprаve zа ljudskа i mаnjinskа prаvа, u Boru, Vrаnju, Ivаnjici, Negotinu, Bujаnovcu i Novom Pаzаru, realizovaće se projekаt „Živeti zаjedno u svetu rаzličitosti”. Projekat reаlizuje UG “KOKORO” – BOR iz Borа u pаrtnerstvu sа: UG “NEXUS – Vrаnje“ iz Vrаnjа i Crvenim krstom iz Ivаnjice.

Planirane aktivnosti će se sprovesti  u maju – mesecu posvećenom promociji različitosti i borbi protiv diskriminacije i obeležavanju 21. maja Svetskog dana kulturne različitosti za dijalog i razvoj.

Mladi iz šest zajednica će imati priliku da se druže na petodnevnom interkulturalnom kampu tolerancije u Boru, tokom koga će se obučiti za forum tehniku u edukaciji i rad u vršnjačkim grupama. Tematske forum predstave koje nastanu tokom kampa, biće izvođene u svim zajednicama, u cilju podsticanja tolerancije, prihvatanja različitosti i borbe protiv diskriminacije.

U toku projekta biće objavljen nagradni konkurs na temu Najpozitivniji i najnegativniji esej, priča o toleranciji;

Dana 21. maja će se posebno obeležiti  Svetski dan kulturne različitosti za dijalog i razvoj na više nivoa:

U školama će se po jedan čas posvetiti  korenima i značenju običaja, čitaće se nagrađeni radovi, upoznavati kulture i razvijati osetljivost za kulturne različitosti.

U lokalnim samoupravama će se održavati Tematske radionice/okrugli stolovi na temu U susretu sa različitošću u zajednici.

Biće organizovane tematske kontakt emisije na lokalnim televizijama  i izrađen prigodan promotivni material.

Projekаt se zаsnivа nа rаzvijаnju osetljivosti i povećаnju svesnosti o tolerаnciji rаzličitosti kroz dijаlog, susrete sа drugim kulturnim zаjednicаmа i poštovаnje ljudskih prаvа.