VESTI

Sprovedena inicijativa “EVE- edukacija vršnjačkih edukatora” za učenike srednjih škola iz Pčinjskog okruga

25 May 2011, Pčinjski okrug
Sprovedena inicijativa “EVE- edukacija vršnjačkih edukatora” za učenike srednjih škola iz Pčinjskog okrugaSprovedena inicijativa “EVE- edukacija vršnjačkih edukatora” za učenike srednjih škola iz Pčinjskog okrugaSprovedena inicijativa “EVE- edukacija vršnjačkih edukatora” za učenike srednjih škola iz Pčinjskog okrugaSprovedena inicijativa “EVE- edukacija vršnjačkih edukatora” za učenike srednjih škola iz Pčinjskog okrugaSprovedena inicijativa “EVE- edukacija vršnjačkih edukatora” za učenike srednjih škola iz Pčinjskog okrugaSprovedena inicijativa “EVE- edukacija vršnjačkih edukatora” za učenike srednjih škola iz Pčinjskog okrugaSprovedena inicijativa “EVE- edukacija vršnjačkih edukatora” za učenike srednjih škola iz Pčinjskog okruga
1/7

U okviru CARE-ovog projekta “Pristup zdravstvenim uslugama koje tretiraju polno i reproduktivno zdravlje za žene i mlade, raseljene i Rome u južnoj Srbiji” omladinski zdravstveni posrednici su sproveli inicijativu “Edukacija vršnjačkih edukatora”, sa ciljem definisanja primenljivog modela edukacije za zdravlje, koji će pomoći mladima da prepoznaju potrebu stavljanja sopstvenog zdravlja i zdravlja uopšte, u najviše životne prioritete.

Pored ostalih aktivnosti u okviru ove inicijative održana je petodnevna obuka za vršnjačke edukatore u oblasti polnog i reproduktivnog zdravlja. Tako je 27 srednjoškolaca iz opština Vranje, Bujanovac, Preševo, Bosilegrad i Vladičin Han imalo priliku da u periodu od 12. do 17. maja u Ivanjici prođe obuku za vršnjačku edukaciju.

Obuku je radio tim OZP u saradnji sa edukatorkom Dajanom Damjanović iz partnerske organizacije CENTAR E8. Mladi su imali priliku da: bolje razumeju koncepte zdravstvene obuke bazirane na interaktivnim veštinama; dobiju tačne i precizne podatke o pitanjima PRZ; steknu veštine facilitacije za čitav spektar interaktivnih metodologija; steknu osnovna znanja o razvoju programa vršnjačke edukacije; steknu razumevanje uticaja društvenih /rodnih kulturnih normi o obrascima ponašanja kada je reč o obraćanju lekaru i održavanju i postizanju dobrog PRZ. Trening je stavio akcenat na izgradnju veština odlučivanja, komunikacije i rešavanja problema.

U okviru inicijative mladi vršnjački edukatori su imali priliku i da se oprobaju u upotrebi stečenih znanja te su tako u sedam srednjih škola u Pčinjskom okrugu održali ukupno 14 edukativnih sesija na različite teme vezane za PRZ i na taj način dali doprinos povećanju svesti svojih vršnjaka o pitanjima polne i zdravstvene zaštite i o reproduktivnom zdravlju uopšte.

Održan je i završni skup na temu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava mladih na kome su ušesnici imali priliku da se upoznaju s inovativnim metodama koje se koriste u radu sa mladima (upotreba filma u edukaciji, upotreba teatra u edukaciji) a ujedno su dodeljene i diplome polaznicima obuke.

Dodatna vrednost ove inicijative je i činjenica da je na području Pčinjskog okruga dat doprinos stvaranju resursa koji mogu predstavljati buduće agente promene u ovoj oblasti.