VESTI

Završni događaj u okviru okviru CARE projekta reproduktivnog zdravlja

23 May 2011, Hotel M u Beogradu
Završni događaj u okviru okviru CARE projekta reproduktivnog zdravlja Završni događaj u okviru okviru CARE projekta reproduktivnog zdravlja Završni događaj u okviru okviru CARE projekta reproduktivnog zdravlja Završni događaj u okviru okviru CARE projekta reproduktivnog zdravlja Završni događaj u okviru okviru CARE projekta reproduktivnog zdravlja Završni događaj u okviru okviru CARE projekta reproduktivnog zdravlja
1/6

U ponedeljak 23. maja 2011.g. sa početkom u 10h u Hotelu M u Beogradu,  održan je završni događaj u okviru projekta  „Pristup zdravstvenim uslugama koje tretitraju polno i reproduiktivno zdravlje za žene i mlade - raseljene i Rome na jugu Srbiji“ koji je sprovođen u Vranju, Leskovcu i Bujanovcu u protekle tri i po godine. Cilj događaja je bio predstavljanje rezultata trogodišnjeg angažovanja na unapređenju zdravlja raseljenih i Roma/kinja na jugu Srbije, inovativnih modela korišćenih na projektu - primera dobre prakse koje smo prepoznali, preporuka proizašlih iz projekta.

Na događaju je, pored projektnog tima govorio i gospodin Felix Wolff, programski direktor CARE Nemačka   i Dr Dubravka Šaranović Racić, viša savetnica - rukovoditeljka grupe za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja Republike Srbije, medicinski radnici/ce, zdravstveni posrednici I posrednice iz Vranja, Leskovca i Bujanovca.  Na samom početku upriličen je I tridesetominutni performans, koji je na inovativan način predstavio projektne aktivnosti. Performans je osmišljen od strane partnera - Centra E8 a izveli su ga učesnici komponente teatar u edukaciji.

U cilju uticanja na unapređenje budućih programskih aktivnosti u ovoj oblasti, u drugom delu događaja, otvorena je diskusija na temu rada u oblasti polnog i reproduktivnog zdravlja marginalizovanih grupa u Srbiji - modeli saradnje relevantnih aktera, dalje promene u zdravstevnom sistemu po pitanju senzibilizacije zdravstevnih radnika, rad sa marginalizovanim grupama čiji su zaključci  ovom prilikom i predstavljeni.

Ovim događajem su I zvanično završene aktivnosti koje su bile planirane projektom a generalni zaključak je da bi bilo značajno promovisati ovaj model rada kao primer dobre prakse I kao projekat  od nacionalnog značaja koji može da pruži  dragocene podatke I prakse za javne politike, ne samo u zdravstvu.