VESTI

Studijska poseta u Bugarskoj

10 April 2011, Sofija, Bugarska
Studijska poseta u Bugarskoj
1/1

U okviru projekta CARE “Pristup zdravstvenim uslugama koje tretiraju polno i reproduktivno zdravlje za žene i mlade, raseljene i Rome u južnoj Srbiji” tokom aprila organizovana je sedmodnevna studijska poseta u Bugarskoj. Domaćini posete bila je NVO BFPA (Bugarsko udruženje za planiranje porodice i polno zdravlje) iz Sofije. Studijsko puovanje bilo je namenjeno predstavnicima CARE i projektnih partnera (NEXUS i Centar E8), zdravstvenim posrednicima angažovanim na proejktu i lekarima ZZJZ iz Vranja.

Tokom boravka u Bugarskoj organizovani su sastanci u Ministarstvu zdravlja Bugarske kao i susreti sa predstavnicima Nacionalne mreže zdravstvenih medijatora, Fondacije za zdravstvene probleme etničkih manjina, Državne agencije za dečju zaštitu, Nacionalnog saveta za etnička i demografska pitanja, SAPI  - Institut za društvene aktivnosti i praksu, direktorom kancelarije UNFPA i predstavnicima Y-Peer mreže, GFATM i PETRI osobljem.

Organizovana je i poseta nekim opštinama u kojima BFPA realizuje svoje usluge. U Dolna Mitropolia smo posetili predsednika opštine i direktne lokalne korisnike usluga, Internat za devojke sa kriminalnim dosijeima. Tokom, a u Vyrshets je organizovan sastanak sa predstavnicima lokalne uprave (gradonačelnikom, službenik za socijalnu podršku itd.) i Romskim zdravstvenim medijatorom.

Teme razgovora su bile: Državna intervencija u oblasti pitanja vezanih za polno i reproduktivno zdravlje iz pretpristupnih programa Evropske unije; Upotreba mobilnih jedinica za rad sa populacijom koja živi u udaljenim ili teško pristupačnim mestima- prethodno iskustvo i sadašnje stanje stvari; Uloga regionalne zdravstvene strukture u pružanju informacija i podrške za terenske službe; Pravne promene u oblasti PRZ; Partnerstva sa nevladinim organizacijama.; Re-integracija i resocijalizacijai dece iz osetljivih grupa; Partnerstvo agencije sa opštinom i drugim državnim strukturama.