VESTI

Okrugli sto Socijalne zadruge - korak bliže socijalnom preduzetništvu

26 March 2011, Vranje
Okrugli sto Socijalne zadruge - korak bliže socijalnom preduzetništvu
1/1

U Vranju je održan okrugli sto na temu Socijalne zadruge - korak bliže socijalnom preduzetništvu u Srbiji, koji je organizovala Grupa 484 u saradnji sa NVO NEXUS u okviru projekta „Zagovaranje za socijalne zadruge“ koji podržava Kanadska ambasada u Srbiji.

Ono što ohrabruje, i što je ujedno povod za organizovanje ovog okruglog stola, je činjenica da je vid socijalnih preduzeća, takozvanih socijalnih zadruga, široko zastupljen u evropskoj praksi, nedavno našao svoje mesto i u pravnoj praksi Srbije. Ova pravna forma trenutno je predviđena u Nacrtu Zakona o zadrugama, što predstavlja dobru osnovu za dalji razvoj ove oblasti.

Okrugli sto je otvorio predstavnik Grupe 484 - Gordan Velev. Prisutni su upoznati sa tekstom Nacrta Zakona o zadrugama, sa pravcima razvoja ženskog zadrugarstva u Srbiji, predstavljen je i koncept socijalnih zadruga i sažetak tematskog dokumenta o socijalnim zadrugama „Socijalne zadruge, evropska i srpska iskustva“ koji je sačinila Grupa 484. Tokom diskusije, učesnici su izneli svoja mišljenja o Nacrtu Zakona o zadrugama, kao i svoja viđenja načina regulisanja oblasti socijalnog preduzetništva, koji će se iskoristiti za formulisanje preporuka za razvoj socijalnog zadrugarstva u Srbiji.