PROJEKTI

Mreža mladih za inkluzivno društvo

Mreža mladih za inkluzivno društvo
1/1

Otvoreni klub iz Niša u saradnji sa Centrom za interaktivnu pedagogiju iz Beograda, Društvom za razvoj kreativnosti iz Aleksinca , Užičkim centrom za prava deteta i Nexusom iz Vranja počelo je sa implementacijom projekta pod nazivom „Mreža mladih za inkluzivno društvo“ čiji je osnovni cilj promovisanje ljudskih prava i povećanje participacije manjinskih grupa u Srbiji putem zagovaranja za unapređenje inkluzivnog procesa. Projekat finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji, u okviru EIDHR programa.
Jedan od ciljeva projekta jeste promocija tolerancije i razumevanja različitosti kod učenika, roditelja i nastavnika ali i unapređenje kvaliteta obrazovanja putem praćenja implementacije inkluzivnih principa u osnovnim školama.
Projekat će okupiti tridesetoro mladih iz Niša, Beograda, Aleksinca, Vranja i Užica koji će formirati mrežu mladih čiji će osnovni cilj biti promocija inkluzivnog obrazovanja i smanjenje predrasuda prema manjinskim grupama, posebno u osnovnim školama, realizacijom 25 forum predstava na temu inkluzije u pomenutim gradovima, ali i putem kampanja, tribina i preporuka za donosioce odluka. Projekat će doprineti širenju informacija o inkluzivnom obrazovanju ali će ujedno naglasiti i važnost participacije dece iz manjinskih grupa u procesu implementacije inkluzivnih principa.

Sa partnerskom i saradničkim organizacijama potpisani su memorandumi o saradnji na projektu.