PROJEKTI

Unapređenje postojećih mehanizama za zaštitu dece u lokalnim samoupravama

Unapređenje postojećih mehanizama za zaštitu dece u lokalnim samoupravamaUnapređenje postojećih mehanizama za zaštitu dece u lokalnim samoupravamaUnapređenje postojećih mehanizama za zaštitu dece u lokalnim samoupravamaUnapređenje postojećih mehanizama za zaštitu dece u lokalnim samoupravamaUnapređenje postojećih mehanizama za zaštitu dece u lokalnim samoupravamaUnapređenje postojećih mehanizama za zaštitu dece u lokalnim samoupravamaUnapređenje postojećih mehanizama za zaštitu dece u lokalnim samoupravamaUnapređenje postojećih mehanizama za zaštitu dece u lokalnim samoupravamaUnapređenje postojećih mehanizama za zaštitu dece u lokalnim samoupravama
1/9

Finansira: Evropska unija u partnerstvu sa UNICEF-om

Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub u saradnji sa partnerskim organizacijama, članicama MODS-a - „Dugom“ iz Ade, UG „Roditelj“ iz Beograda, „Korak napred“ iz Kruševca i „Nexus-Vranje“ iz Vranja počelo je sa realizacijom projekta “Unapređenje postojećih mehanizama za zaštitu dece u lokalnim samoupravama”. Ovaj projekat se sprovodi u okviru regionalnog projekta “Zaštita dece od nasilja u jugoistočnoj Evropi”.

Projekat se bavi praćenjem međusektorske saradnja na zaštiti dece od nasilja u Nišu, Beogradu, Adi, Kruševcu i Vranju i analizom postojećih mehanizama za zaštitu dece u ovim lokalnim samoupravama. Protokoli za zaštitu dece od nasilja predviđaju koordinaciju i saradnju različitih sistema (obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, policije, pravosuđa) kako bi se deca zaštitila od nasilja. Zato će se analizirati na koji se način ostvaruje koordinacija različitih sistema kada se desi slučaj nasilja nad decom. U skladu sa nalazima analiza i praćenja biće definisani i konkretni predlozi za unapređenje intersektorske saradnje na lokalnom nivou koja treba da obezbedi pravovemenu i efikasnu zaštitu dece od nasilja.

Na okruglim stolovima, lokalnim akcijama, pres konferenciji i preko lifleta javnost će biti upoznata sa negativnim aspektima nasilja nad decom i nalazima monitoringa kako bi uticali na promenu stavova javnosti prema nasilju nad decom.

U okviru projekta Otvoreni klub je organizovao trening „Mehanizmi za zaštitu dece u lokalnim samoupravama“ 28-29. aprila 2012. godine u Nišu. Učesnici treninga su upoznati sa postojećim pravno-institucionalnim mehanizmima za zaštitu dece od nasilja u lokalnim samoupravama. Jedan od ciljeva treninga bio je upoznavanje sa opštim i posebnim protokolima koji se odnose na zaštitu dece od nasilja, kao i sa postupcima i procedurama u institucionalnoj saradnji. Svojim izlaganjima kvalitetu treninga doprineli su predstavnici sistema pravosuđa, policijske uprave i zdravstva. Kao primer dobre prakse u ovoj oblasti predstavljen je Protokol o intersektorskoj saradnji Grada Kragujevca.

Na treningu su učestvovali predstavnici NVO Duga iz Ade, UG Roditelj iz Beograda, Korak napred iz Kruševaca, Nexus iz Vranja i Otvoreni klub iz Niša. Ovih pet organizacija će pratiti kako se ostvaruje zaštita dece na lokalnom nivou i kako se odvija intersektorska saradnja među isntitucijama koje se bave zaštitom dece od nasilja. Koalicija pomenutih organizacija će upoznati članice MODS-a sa rezultatima monitoringa na posebnom tematskom sastanku i sačiniti set preporuka za unapređenje mehanizama intersektorske saradnje u cilju zaštite dece od nasilja na lokalnom nivou.