PROJEKTI

Građansko društvo za inkluzivno obrazovanje - obrazovanje po meri dece

Građansko društvo za inkluzivno obrazovanje - obrazovanje po meri deceGrađansko društvo za inkluzivno obrazovanje - obrazovanje po meri deceGrađansko društvo za inkluzivno obrazovanje - obrazovanje po meri deceGrađansko društvo za inkluzivno obrazovanje - obrazovanje po meri deceGrađansko društvo za inkluzivno obrazovanje - obrazovanje po meri deceGrađansko društvo za inkluzivno obrazovanje - obrazovanje po meri deceGrađansko društvo za inkluzivno obrazovanje - obrazovanje po meri deceGrađansko društvo za inkluzivno obrazovanje - obrazovanje po meri deceGrađansko društvo za inkluzivno obrazovanje - obrazovanje po meri deceGrađansko društvo za inkluzivno obrazovanje - obrazovanje po meri dece
1/10

Finansira: Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu

Društvo za razvoj dece i mladih Otvoreni klub iz Niša u saradnji sa CIP - Centrom za interaktivnu pedagogiju iz Beograda, Inicijativom za inkluziju VelikiMali iz Pančeva, NEXUS iz Vranja i Užičkim centrom za prava deteta iz Užica sprovodi trogodišnji projekat „Građansko društvo za inkluzivno obrazovanje – obrazovanje po meri deteta“. Projekat se sprovodi u okviru programa „Jačanje organizacija građanskog društva“ Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Cilj projekta je povećanje aktivnog učešća i uloge organizacija građanskog društva u društveno/političkom razvoju kroz praćenje procesa inkluzije u obrazovnim institucijama i praćenje sprovođenja novih zakonskih regulativa u ovoj oblasti.

Projekat će se baviti:

•          Izgradnjom kapaciteta i kompetencija organizacija građanskog društva i članova MODS (Mreža organizacija za decu Srbije) za zastupanje i praćenje procesa primene inkluzije;

•          Praćenjem implementacije inkluzivnog obrazovanja u predškolskim ustanovama i osnovnim školama u Srbiji koje će omogućiti kreiranje izveštaja kao osnov za preporuke za donosioce odluka;

•          Zastupanjem za implementaciju postojećih i donošenje novih zakonskih regulativa u oblasti inkluzivnog obrazovanja.

Uspostavljanje sistema za praćenje daće osnov za kreiranje nalaza i preporuka zasnovanih na objektivnim činjenicama i osnov za evaluaciju projekta i unapređenje inkluzivne prakse u Srbiji. Uspostavljanje sistema za praćenje treba da omogući uvid pre svega u:

•          Postojeću praksu u sprovođenju inkluzivnog obrazovanja;

•          Trenutne izazove i probleme sa kojima se suočavaju obrazovne institucije i drugi relevantni akteri;

•          Postojeće kapacitete i kapacitete i resurse koji nedostaju kako bi se inkluzivno obrazovanje adekvatno sprovodilo.

U prvoj godini implementacije projekta praćenje se odvija u 30 obrazovnih institucija (PU i osnovne škole) u sledećim gradovima: Niš, Pančevo, Beograd, Užice, Vranje.

U drugoj i trećoj godini implementacije projekta, pored pomenutih obrazovnih institucija, proces praćenja odvijaće se i u dodatnih 20 obrazovnih institucija (PU i osnovne škole) u novih 15 lokalnih samoprava koje će biti uključene u implementaciju projekta. Takođe, u fokusu u procesu praćenja biće i rad Inter-resornih komisija. 

Praćenje sprovođenja inkluzivnog obrazovanja će biti dobra prilika da se uoči kako teče proces razvoja inkluzivnog obrazovanja, na koje se teškoće nailazi i kako one mogu da se prevaziđu. Prikupljene informacije mogu biti od velikog značaja za dalje planiranje razvoja i implementacije inkluzivnog obrazovanja na lokalnom i nacionalnom nivou.