PROJEKTI

EASIER - Socijalna i ekonomska integracija izbeglih i raseljenih lica u Srbiji

EASIER - Socijalna i ekonomska integracija izbeglih i raseljenih lica u SrbijiEASIER - Socijalna i ekonomska integracija izbeglih i raseljenih lica u SrbijiEASIER - Socijalna i ekonomska integracija izbeglih i raseljenih lica u SrbijiEASIER - Socijalna i ekonomska integracija izbeglih i raseljenih lica u Srbiji
1/4

Finansira: Unidea, fondacija Unicredit Grupe

Od marta 2008. godine realizovan je dvogodišnji projekat  u saradnji sa Grupom 484 iz Beograda.  Partnerske organizacije na ovom projektu su: NEXUS iz Vranja, LINGVA iz Kraljeva, AMITY iz Beograda, koje će biti zadužena za mobilne timove na teritoriji regiona Beograd, Međunarodna Mreža Pomoći (IAN) iz Beograda, Inicijativa za Razvoj i Saradnju, Srbija (IDC) i Srpski Demokratski Forum (SDF),  Danski Savet za izbeglice (DRC) i Fakultet političkih nauka (FPN) iz Beograda.

Projektne aktivnosti usmerene su na: psihosocijalnu podršku ovoj populaciji, ekonomsko osnaživanje, humanitarnu, medicinsku i pravnu pomoć, i niz obuka. Na ovaj način, direktna pomoć i podrška je obezbeđena za najmanje 1500 ljudi iz kolektivnih centara, oko 500 izbeglih i raseljenih koji žive u privatnom smeštaju, pri čemu su programi bili dostupni i lokalnom ugroženom stanovništvu i povratnicima po osnovu ugovora o readmisiji.

Kičma samog projekta su bile socijalne mreže formirane u 5 regiona u Srbiji i sastavljene od partnerskih domaćih i međunarodnih organizacija, državnih institucija, volontera, zainteresovanih pojedinaca i profesionalaca. Rezultat ovog poduhvata je uspostavljanje socijalnog preduzeća kroz čije je programe prošlo oko 100 osoba kao i pružena pravna, medicinska, i humanitarna pomoć za najmanje 1500 osoba iz ciljne grupe, kao i psihosocijalna pomoć za oko 500 ljudi.