PROJEKTI

Reintegracija dece povratnika iz zapadne Evrope

Reintegracija dece povratnika iz zapadne EvropeReintegracija dece povratnika iz zapadne EvropeReintegracija dece povratnika iz zapadne EvropeReintegracija dece povratnika iz zapadne EvropeReintegracija dece povratnika iz zapadne EvropeReintegracija dece povratnika iz zapadne Evrope
1/6

Donator: EFF i AWO Bremerhaven

U periodu od decembra 2007. do novembra 2009. godine realizovan je projekat podrške socijalnoj integraciji povratnicima po Sporazumu o readmisiji sa posebnim ciljem usmerenim ka unapređenju nivoa znanja srpskog jezika kod dece povratnika iz inostranstva uzrasta od 6 do 14 godina, koja pohađaju predškolske i/ili školske ustanove u Vranju.

Kroz ovaj projekat uspeli smo da unapredimo njihov nivo znanja Srpskog jezika, poboljšamo njihovu socijalizaciju i ojačamo samopouzdanje. U ovu svrhu organizovano je preko 100 radionica za razvijanje motoričkih veština, kreativnih radionica za podsticanje izražavanja i mišljenja, mašte i radoznalosti,  etno radionica radi upoznavanja sa kulturnim identitetom Roma, zdravstvenih, psiholoških radionica i edukativnih radionica za pomoć u savladavanju školskog gradiva. Organizovan je i rad sa ciljem reedukacije. 

Tokom projekta organizovan je višednevni kamp na Vlasini a organizovane su i brojne posete kulturnim događajima u zajednici (pozorište, izložbe, koncerti, ulični performansi).

Kao produkti rada na radionicama nastali su slikovni Srpsko-Romsko-Nemački rečnik i pozorišna predstava “Kinder” koja se sastoji od niza minijatura na temu tolerancije.

U više navrata podeljeni su higijenski paketi i školski materijal.