PROJEKTI

90 KM za planetu Zemlju

90 KM za planetu Zemlju 90 KM za planetu Zemlju 90 KM za planetu Zemlju 90 KM za planetu Zemlju
1/4

Finansira: EU kroz program YOUTH IN ACTION 2010

Građanski Forum Denica iz Skoplja, Makedonija je počeo sa realizacijom regionalnog projekta 90km za planetu Zemlju. Projekat finansira EU kroz program YOUTH IN ACTION 2010. NVO NEXUS je lokalni partner iz Srbije.

Projekat je kreiran sa ciljem da promoviše svest u javnosti o održivom razvoju i edukuje mlade ljude o njihovom uticaju na životnu sredinu i opcije za pravljenje održivijih izbora. U roku od 11 dana, 26 učesnika iz Makedonije, Srbije, Poljske, Rumunije i Nemačke će prepešačiti distancu od 90km između Nacionalnog parka Galičica i obala Ohridskog jezera.

Ideja koja leži u srcu ovog projekta je da ekonomski napredak ne sme ugroziti ključne tekovine čovečanstva - kvalitet životne sredine i pejzaža, ljudskih prava i socijalne jednakosti, kulturnu raznolikost i demokratiju.  Pod vođstvom mladih stručnjaka mladi će steći znanja o procesima koji ugrožavaju prirodu, kako možemo promeniti svoje navike i stavove u cilju smanjenja i minimiziranja šteta koje činimo na našoj planeti .

Ove aktivnosti će biti kombinovane sa interaktivnim radionicama o održivom razvoju i kreativnog razmišljanja i radionicama animacije. Finalni proizvod projekta će biti serija kratkih animacija na jezicima svih učesnika kao i na engleskom jeziku. Cilj je da se putem njih poveća svest javnosti o značaju i principima održivog razvoja i promoviše zaštita životne sredine. Svi produkti  biće predstavljeni lokalnom stanovništvu u gradovima i selima oko Ohridskog jezera i koristiće se u daljem radu svih uključenih organizacija.