PROJEKTI

Pristup zdravstvenim uslugama koje tretiraju polno i reproduktivno zdravlje za žene i mlade – raseljene i Rome – u Vranju, Leskovcu i Bujanovcu

Pristup zdravstvenim uslugama koje tretiraju polno i reproduktivno zdravlje za žene i mlade – raseljene i Rome – u Vranju, Leskovcu i Bujanovcu
1/1

Finansira: Evropska Unija i CARE Deutschland - Luxemburg

CARE Srbija sprovodi ovaj trogodišnji projekat od februara 2008.  CARE Srbija je zadužen za upravljanje Projektom i opštu koordinaciju i usmeravanje projektnih aktivnosti, dok su za rad na terenu sa projektnim aktivistima/kinjama (zdravstveni posrednici/ce, članovi/ce pozorišne grupe i zdravstveni radnici/ce), kao i krajnjim korisnicima/cama, zadužene lokalne partnerske organizacije – Nexus iz Vranja, Centar E8 iz Beograda, Generator iz Vranja i Narodni Parlament iz Leskovca.

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, petog projektnog partnera.

Projekat je osmišljen tako da doprinese opštem cilju poboljšanja zdravlja interno raseljenih lica (IRL) i Romske populacije u južnoj Srbiji, kroz specifični cilj Projekta: poboljšanje sposobnosti raseljenih i Roma da zaštite svoje polno i reproduktivnog zdravlje (PRZ), kroz povećan pristup informacijama o PRZ i povećano korišćenje zdravstvenih usluga koje tretiraju PRZ . Ciljna grupa Projekta su raseljeni i Romi iz opština Leskovac, Vranje i Bujanovac.

Projektne aktivnosti su usmerene na:

  • Prepoznavanje i prevazilaženje društvenih i rodno zasnovanih prepreka za korišćenje zdravstvenih usluga koje tretiraju PRZ. Na početku projekta sprovedeno je opsežno društveno istraživanje o stavovima, tradiciji i ponašanju ciljne populacije u vezi sa reproduktivnim zdravljem (Socijalnu analiza) na osnovu kojeg su oblikovane sve projektne aktivnosti.
  • Osnaživanje ugroženih grupa za pitanja polnog i reproduktivnog zdtavlja. Kroz Projekat se izgrađuje kapacitet 44 starija i mlađa zdravstvena posrednika/ce, čiji je zadatak da šire informacije o PRZ u lokalnoj zajednici i posreduju između pripadnika/ca ciljnih grupa i zdravstvenih institucija, odnosno dostupnih usluga koje tretiraju PRZ.

Ovo postižu kroz:

  • edukativne sesije za žene – uglavnom sa gostujućim predavačima/cama, lokalnim zdravstveni stručnjaci/kinje i edukativne sesije za mlade – vršnjačka edukacija;
  • akcije u lokalnoj zajednici u cilju širenja informacija o značaju prevencije za očuvanje PRZ;
  • Širenje informacija o PRZ kroz aktivnosti teatra u obrazovanju, sa 15 aktivista/kinja-glumaca/ica angažovanih na pripremi i izvođenju interativnih pozorišnih predstava na različite teme iz oblasti PRZ.
  • Rad sa zdravstvenim radnicima/cama na senzitivizaciji za potrebe korisnika/ca, radi pružanja kvalitetne usluge fokusirane na pacijente – što se postiže kroz organizovanje obuka i supervizorskih sesija podrške.

NVO NEXUS je kao partner na projekat doneo potvrđeno iskustvo izgradnje i povećanja kapaciteta zdravstveih radnika i izgradnje veština i znanja Roma i raseljene populacije. Kao izdanak Lekara bez granica, Nexus je obavljao opsežan rad u ciljnim zajednicama. Naše  osoblje razume kako da radi i na nivou zajednice i direktno sa zdravstvenim radnicima. Modeli izgradnje kapaciteta zdravstvenih radnika, pružanja savetodavne podrške zdravstvenim radnicima i modeli pomaganja grupama žena i mladih naslanja se na naučene lekcije iz prethodnih projekata. Stoga je Nexus odgovoran za: 1) pomaganje pri stvaranju veza između zdravstvenih radnika i ciljne populacije, kroz rad sa zdravstvenim medijatorima, 2) pružanje podrške i povećanje kapaciteta za zdravstvene radnike, i 3) koordinaciju akcija u zajednici kojima su ciljna grupa mladi i žene.

  • Za jačanje kapaciteta zdravstvenih posrednika organizovano je 19 treninga (Vršnjačka edukacija, osnovni pojmovi o reproduktivnom zdravlju i polno prenosivim bolestima, Komunikacija , Akciono planiranje u lokalnoj zajednici, Radioničarstvo, Javno zagovaranje, Škola stripa, Rodna ravnopravnost , Rodno zasnovano nasilje za muškarce, PCM...)

Do sada je na projektu održano 158 edukativnih sesija kojima je obuhvaćeno 3197 korisnika i 18 akcija za oko 3000 ljudi i 23 akcija u zajednici kojima je obuhvaćeno 5500 ljudi.

U periodu od jula 2010. godine aktivnosti omladinskih zdravstvenih posrednika su proširene na sve opštine Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

  • U cilju senzitizacije zdravstvenih radnika organizovane su 92 sesije supervizijske podrške za 25 zdravstvenih radnika i 6 treninga za jačanje kapaciteta 50 zaposlenih u zdravstvu.

NVO Centar E8 iz Beograda na projekat donosi obimno iskustvo u pružanju obuke i programa vršnjačke edukacije i izvođenju aktivnosti interaktivnog pozorišta u zajednici. Na osnovu svog iskustva Centar E8: 1) radi u saradnji sa CARE-om na kreiranju programa za pozorište u zajednici, uključujući trening i razvijanje scenarija i predstava, i 2) obučava omladinske zdravstvene posrednike prema adaptiranoj verziji Y Peer metodologije.

NVO Generator iz Vranja i NVO Narodni Parlament iz Leskovca su na projekat donele obimnu ekspertizu u radu sa lokalnim ciljnim područjima i sa mladima kroz akcije i pozorište u zajednici i stoga su odgovorni za podržavanje aktivnosti pozorišta u zajednici.

Zajedničkim radom ove tri organizacije tokom projekta izgrađeni su kapaciteti 15 aktivista/kinja angažovanih na pripremi i izvođenju pozorišnih predstava na različite teme u oblasti PRZ. Tokom projekta nastalo je pet pozorišnih predstava koje su osim u ciljnim zajednicama igrane i širom Srbije i na ex-YU prostorima. Predstave videlo oko 3500 ljudi. 

Osim jačanja kapaciteta korisnika projekta CARE posebnu pažnju posvećuje i jačanju kapaciteta svih partnera. U tu svrhu organizovano je do sada više edukacija a planirano je i studijsko putovanje u Bugarsku.

Radi ostvarenja projektnih ciljeva odštampan je veliki broj edukativnog materijala i snimljen igrano dokumentarni film “Ljubav, napokon”.