PROJEKTI

Korak više - korak bliže

Korak više - korak bližeKorak više - korak bližeKorak više - korak bližeKorak više - korak bližeKorak više - korak bližeKorak više - korak bližeKorak više - korak bližeKorak više - korak bližeKorak više - korak bližeKorak više - korak bližeKorak više - korak bližeKorak više - korak bližeKorak više - korak bližeKorak više - korak bliže
1/14

NEXUS u saradnji sa partnerskom organizacijom OFER iz Bujanovca realizuje projekta „Korak više-korak bliže“. Projekat je podržan od strane Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava, u okviru Konkursa za projekte udruženja radi unapređenja položaja i statusa Roma u Republici Srbiji.Partnerske škole na projektu su: OŠ "J.J.Zmaj" Surdulica, OŠ "Sveti Sava" Vladičin Han, OŠ "Svetozar Marković" Vranje, OŠ "Branko Radičević" Bujanovac i OŠ "Predrag Devedžić" Vranjska Banja.
Cilj projekta je podsticanje delovanja šire društvene zajednice prema Romima kroz uspostavljanje dijaloga i saradnje među različitih društvenih aktera na lokalnom nivou.
Edukativne radionice za upotrebu Forum teatra u Vrnjačkoj Banji su organizovane za najvažnije aktere vaspitno-obrazovnog procesa, nastavnike, učitelje, saradnike u nastavi, romske organizacije civilnog društva koji će svoja znanja i veštine primeniti upotrebom tehnike Forum teatra u radu sa učenicima u školama Pčinjskog okruga, sa ciljem razvijanja svesti učenika, ali i šire zajednice o važnosti poštovanja različitosti.

Ovim aktivnostima nastojaće se da se povećaju kapaciteti ključnih aktera obrazovnog procesa, mladih kao nosilaca promena u lokalnoj zajednici i ojača koordinacija između relevantnih aktera u jedinicama lokalne samuopuprave na sprečavanju diskriminacije i unapređivanju položaja romske nacionalne manjine.

Zajedničko delovanje svih aktera u forum predstavama ima za cilj skretanje pažnje roditeljima, učenicima, nosiocima obrazovnog procesa i široj javnosti na položaj Roma i otvori novi prostor za dijalog, kojim će se podsticati izgradnja tolerantnijeg društva prema različitostima i razumevanje drugačijeg vrednovanja.

Nakon treninga, u partnerskim školama je kreirano pet forum predstava koje su izvedene više puta za đake, nastavnike i roditelje. U školama su realizovane i tribine za roditelje i nastavnike sa temom "Socijalna integracija dece iz manjinskih grupa u vaspitno obrazovni sistem".

13. marta u Vranju je odrzan Festival forum predstava nastalih na projektu.