PROJEKTI

Obrazovanje za prava deteta - Vranje

Obrazovanje za prava deteta - VranjeObrazovanje za prava deteta - VranjeObrazovanje za prava deteta - VranjeObrazovanje za prava deteta - VranjeObrazovanje za prava deteta - VranjeObrazovanje za prava deteta - VranjeObrazovanje za prava deteta - VranjeObrazovanje za prava deteta - VranjeObrazovanje za prava deteta - VranjeObrazovanje za prava deteta - VranjeObrazovanje za prava deteta - VranjeObrazovanje za prava deteta - Vranje
1/12

U januaru 2013. Godine NEXUS je otpočeo implementaciju devetogodišnjeg projekta Obrazovanje za prava deteta u saradnji sa dve osnovne škole "Svetozar Markovic" i "Jovan Jovanovic Zmaj" iz Vranja. Projektom se direktno obrađuje problem nedostatka širenja informacija i obrazovanja za prava deteta. U realizaciju su uključeni nastavnici, roditelji, učenici, školska uprava, stručni saradnici i relevantna tela kao što su Đački parlamenti i Saveti roditelja u cilju davanja zajedničkog doprinosa obrazovanju za prava deteta.

Dugoročni cilj je da se poboljša status prava deteta među školskom decom u južnoj Srbiji a  kratkoročni da se poboljša sposobnost dve škole u Vranju  da praktikuju prava deteta  kroz primenu obrazovanja za prava deteta u nastavnim sadržajima, primenu prava deteta u praksi i motivisanost da rade na prenošenju svojih znanja na druge škole. 

Planirani projektni rezultati su da: učenici imaju kapaciteta da sami kroz organizovane aktivnosti u okviru škole praktikuju prava deteta; nastavnici i škole uopšte, imaju povećana znanja o pravima deteta i stvaraju pozitivno okruženje za njihovo praktikovanje; se ojačaju kapaciteti Učeničkih parlamenata i podstiče saradnje Učeničkih parlamenata iz različitih škola.

 Obrazovanje za prava deteta ne odnosi se samo na učenje o dečjim pravima već i na primenu, poštovanje i uživanje prava. To znači da ovaj koncept uključuje obrazovanje za prava deteta i njihovu primenu u svakoj situaciji. Obrazovni sistem je prepoznat kao najvažniji u ovom procesu jer utiče na svu decu i spaja i druge zainteresovane strane u zajedničkom procesu vaspitanja dece i formiranja njihovih stavova.  Podizanje svesti o važnosti aktivnog učešća građana i razvoj demokratskog društva može se isključivo postići kroz uključivanje obrazovanja o, za i kroz prava deteta.

Aktivnosti u Vranju su deo šireg koncepta. Projekat Obrazovanje za prava deteta implementira Užički Centar za prava deteta sa svojim partnerima u pet gradova u Srbiji uz finansijsku podršku Pestaloci dečije fondacije. Nexus je zadužen za sprovođenje aktivnosti u Vranju.